Anahtar - Nurten Akyazılılar

Anahtar - Nurten Akyazılılar

  • 80,00TL

    85,00TL
  • Vergiler Hariç: 80,00TL

Akdeniz’de kilit nokta konumuyla Kıbrıs,

bölgedeki hâkimiyetin de anahtarıdır…

                  Kıbrıs, jeostratejik önemi nedeniyle özellikle ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, İsrail, Yunanistan, Çin gibi devletler ile Avrupa Birliği’nin hedefindedir.  Akdeniz bölgemizin sadece 70 km uzağındaki Kıbrıs’a sahip olan güç, Anadolu’yu kolayca vurma imkânını elde edebildiği gibi tüm Ortadoğu, Asya ve Kafkasya bölgesini izleme, Süveyş ve Hint yollarının güvenliğini elde tutma imkânına sahip olur. Unutulmaması gereken tek gerçek de; Kıbrıs Türkleri,

Kıbrıs Adası’nda Türkiye’nin haklarını koruyan hudut bekçileridir.

                              Doğu Akdeniz doğalgaz ve petrol varlığı ile bölgedeki su sorunları coğrafyayı daha da gereceğe benziyor. Ülkeler, askeri tatbikatlarla araç, silah ve mühimmat çeşitlemeleriyle tehditkâr gövde gösterileri yapmakta, bunun yanında farklı ülke ve coğrafyalardaki üs yapılandırmalarıyla ve geliştirdikleri ittifaklarla ayrıca dikkat çekmekte. Olası Üçüncü Dünya Savaşı’nın Akdeniz çanağında gerçekleşme ihtimalinin yükseldiği noktada Türkiye açısından Kıbrıs, can alıcı önem arz edecektir. Kurgulanan yeni düzende Türkiye’ye ‘Yeni Osmanlıcılık’ ve ‘Ilımlı İslam’ dayatmalarının ardından otonomi ve özerk bölge gibi taleplerin gündeme gelmesi de sürpriz olmayacaktır. Bahsi geçen ülkelerin bölgedeki emperyal hedefleri birbirleriyle çakışsa ve çatışsa da iş, Türkiye’ye karşı olmaya gelince kenetlenirler. Süreçte ‘Müttefik Amerika’nın yerini ‘Stratejik Ortak Rusya’ almış gibi gösterilse de ne Amerika, Avrupa ne de Rusya, bölgede güçlü ve bağımsız bir Türkiye görmeyi diler. Türkiye’yi ne AB’ye ne Şanghay İşbirliği Örgütü’ne alırlar ne de Türk Dünyası Birliği’nin kurulmasına izin verirler…

                              Anahtar ile “Orta Asya’nın Anahtarı” olan Kıbrıs’ın tarihi kapsamında, asırlardır aynı oyuncularla aynı oyunların sahnelenmiş olduğunu, provokasyonların nasıl yaratılıp savaşlar çıkarıldığını, son sürecin uluslararası ilişkilerini ve ittifakları gelişmeleriyle irdeleyeceğiz.

Geleceği öngörebilmek için geçmişi çok iyi bilmek gerek.

Yorum Yap

Not: HTML'e dönüştürülmez!
    Kötü           İyi